Nu je mail is aangemaakt kan je aan de slag met de content. Een van de belangrijkste onderdelen van deze content is de onderwerpsregel, afzendernaam en -adres, aangezien dat vaak bepaalt of een mail wordt geopend. Dit kan je aanpassen in het tabje 'Instellingen'. Pas wanneer deze elementen zijn ingesteld kan je een mail versturen. 

Testen

Uiteraard heb je in Deployteq de mogelijkheid om de e-mail te testen. Je klikt op het pijltje 'Instellingen voor Quicktest' en selecteert vervolgens de gewenste doelgroep, profiel, groep of specifiek klant e-mailadres. Indien gewenst voeg je nog een tekst toe aan de onderwerpsregel om aan te geven dat dit een test e-mail betreft.

Van (adres)

Wanneer je een afzender e-mailadres invult zul je zien dat er bolletje voor komt te staan. Deployteq voert automatisch een SPF en DMARC-check uit nadat je hem hebt ingevuld.  Zo zorgen we ervoor dat je niet zomaar in de spam beland, omdat je de mail gaat verzenden met een invalide e-mailadres of dat het e-mailadres niet naar Deployteq verwijst als versturend systeem. 


De verschillende bolletjes hebben de volgende betekenis:

  • Een rood bolletje geeft aan dat Deployteq, namens de gepubliceerde policy, geen e-mail mag versturen. In de regel zal de verzonden e-mail, wanneer verstuurd vanuit Deployteq, als spam aangezien worden door de ontvangende mailbox provider.
  • Een oranje bolletje geeft aan dat er geen policy gepubliceerd staat. Het is in dat geval verstandig om een policy te publiceren om de verzending van spam, verzonden namens jullie domein, tegen te gaan.
  • Een groen bolletje betekent dat de basis voor verzending van e-mail in orde is.

Validatie van het e-mailadres

Wanneer e-mailauthenticatie met DKIM op jullie domein niet goed ingeregeld staat toont Deployteq hiervoor een foutmelding. In dat geval is het van belang dat er informatie wordt toegevoegd in het DNS van het domein om ondertekening met DKIM te kunnen faciliteren. Wellicht heb je hierbij ondersteuning nodig van de verantwoordelijke die het DNS binnen je organisatie beheert.

Let op dat het in dit geval gaat om het domein wat opgenomen staat in het e-mailadres dat je gebruikt om namens te verzenden vanuit Deployteq. Wanneer je het afzender e-mailadres instelt op 'nieuwsbrief@domein-van-mijn-organisatie.nl' dienen ondergenoemde twee DNS records toegevoegd te worden aan het DNS van het domein 'domein-van-mijn-organisatie.nl'

Om e-mailauthenticatie met DKIM op het domein te activeren dienen de volgende twee records in het DNS opgenomen te worden:
- cd1._domainkey.<jouwdomein>   IN   CNAME   dkim1.deployteq.net
- cd2._domainkey.<jouwdomein>   IN   CNAME   dkim1.deployteq.net

In het geval van 'domein-van-mijn-organisatie.nl', gaat het dan om de volgende toevoegingen:
- cd1._domainkey.domein-van-mijn-organisatie.nl   IN   CNAME   dkim1.deployteq.net
- cd2._domainkey.domein-van-mijn-organisatie.nl   IN   CNAME   dkim1.deployteq.net

Let op!

Het kan tot 24 uur kan duren voordat Deployteq de opname van deze DNS records kan valideren en de eventueel getoonde foutmelding niet meer verschijnt.

Mailing Type

De laatste belangrijke instelling die je kan doen is het 'Mailing type'. Hiermee kan je aangeven of iets een transactionele mail is, een nieuwsbrief of een van jullie eigen mail types. Dit is erg nuttig voor het analyseren van jullie statistieken en de lezen van de transacties. Zo wordt een transactionele mail over het algemeen meer geopend en minder geklikt, terwijl een nieuwsbrief weer hele andere statistieken laat zien. Door de mailtypes te gebruiken, kan je de statistieken en transacties van elkaar scheiden en krijg je een veel beter beeld van de performance van jullie e-mailmarketing.