Binnen Deployteq is één van de belangrijkste contents de e-mail. Voordat de mails in campagnes gehangen kunnen worden of naar duizenden dan niet miljoenen mensen gestuurd kunnen worden, moeten de e-mails eerst opgemaakt worden. Dit wordt over het algemeen het meeste gedaan door middel van een zogenaamd drag-and-drop template. Dit betekent dat je de mail bij elkaar kan klikken, zonder ook maar een stukje HTML te hoeven aanraken. Sommige campagnes of acties willen nog wel eens een compleet andere uitstraling hebben dan de huisstijl. Hiervoor kunnen, op basis van HTML, nog wel aparte mails gemaakt worden. Dit kan in onze legacy e-mails, genaamd blokken e-mails, of door middel van een apart template daarvoor aan te maken, waar de header en footer in het template staan en de losse HTML's in blokken zonder instellingen. Voordeel van dat laatste is dat als je meerdere e-mails maakt met dit 'template', dat als een linkje in de footer aangepast moet worden, dit gebeurd in alle mails op basis van dit template. Scheelt een heleboel knip-en-plak werk. 

Wanneer iemand al in een mail bezig is wanneer jij hem wilt aanpassen, zal je hier een melding van krijgen. Zo voorkom je dat de wijzigingen van een collega overschrijft. 

E-mail types

Zoals gezegd zijn er meerdere manieren om een e-mail op te maken. Hieronder in het kort de opties. 

E-mail op basis van template

De meest gebruikte manier is een e-mail op basis van een template. Hierbij hebben we het drag-and-drop template en een verouderde versie, de blokken templates. Wanneer je begint met Deployteq, is het drag-and-drop template aan te raden. De blokken templates zijn uit een eerdere versie van Deployteq. Deze worden in stand gehouden, maar er wordt niet meer op ontwikkeld. 

Drag and drop template

De naam zegt het al: op basis van slepen kan je objecten in je template zetten en op die manier de gehele mail opmaken. Het template wordt gemaakt in jullie huisstijl en is qua techniek al getest in de e-mail clients. Het enige wat nog mist is de inhoud. Het template bestaat uit meerdere zones. Zo kan je zones hebben voor bijvoorbeeld je header, content en footer. In elke zone kunnen objecten worden gesleept. Objecten zijn de bouwblokken van je e-mail. Sleep deze erin en door erop te klikken krijg je de eigenschappen van deze objecten. Hier kan je tekst, afbeeldingen en URL's toevoegen om zo je e-mail volledig te voorzien van content. 

Het bouwen van jullie template wordt geheel gedaan in HTML. Dit wordt vaak meegenomen bij de start van jullie portal. Mochten jullie een nieuw template wensen of nog geen template hebben, kunnen wij daarbij helpen. Laat het ons weten via 030 - 698 8080 en wij helpen je graag verder. Verderop in deze handleiding staat ook een instructie hoe je zelf je template kan bouwen. 

Templates met blokken

Bij templates met blokken kan de inhoud van de blokken (kaders met variabele inhoud) ingevuld worden in de e-mail. Alles dat buiten de blokken staat kan niet bewerkt worden. Voor deze templates is vaak wel een basiskennis van HTML nodig. 

Lege e-mail

Een lege e-mail of blokkenmail wordt over het algemeen gebruikt als je even een geheel andere stijl wilt voor een bepaalde actie bijvoorbeeld. Hiermee kan je je volledige e-mail HTML in Deployteq kopiëren en op die manier verzenden. Ook is het mogelijk om via een editor de mail op te maken. Echter is dit vaak niet in de goede e-mail HTML die goed getoond wordt in alle clients. Ook als je een HTML erin plakt is het aan te raden deze alleen in HTML aan te passen voor de juiste weergave in de diverse clients. 

De blokken e-mail is uit een verouderde versie van Deployteq en wordt niet meer op ontwikkeld.